GEVANGEN BEELD

LEVENSVERHAAL OVER PIET KLAVER



In 2008 kwam mijn boek 'Gevangen Beeld' over het oorlogsverleden van mijn vader, de Alkmaarder Piet Klaver uit. Het Brabants Dagblad en het Noord-Hollands Dagblad besteedden daar aandacht aan. 


Piet Klaver liet in 1960 naast zijn autobedrijf in Alkmaar ook een indrukwekkend archief na, opgeborgen in twee ordners. Uit de inhoud blijkt dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was van de Ordedienst, een verzetsgroep die zich voornamelijk richtte op handhaving van de orde nadat de bezetter zou zijn verdreven. Maar een deel van hen hield zich ook bezig met het verzamelen van gegevens over vliegvelden, havens en duikbootbases. Voor deze in kaart gebrachte objecten zochten zij mogelijkheden om ze naar Engeland over te brengen. Piet Klaver probeerde daartoe, samen met enkele anderen, een vliegtuig te stelen van de Duitsers, om gegevens en ook vluchters naar de overkant te helpen. Helaas gaat het mis. 
Hij wordt gearresteerd en belandt samen met 17 medestanders voor jaren in Hitlers gruwelijke gevangenissen.
Hoe doorstaat Piet deze tijd? Een gevangenis lijkt aanvankelijk redelijk veilig vergeleken met een concentratiekamp. Maar is dat ook zo? Hoe ontwikkelt zich het gevangeniswezen tijdens het bewind van Hitler? Het archief van Piet levert naast informatie ook veel vragen op. De nieuwsgierigheid van de schrijfster, dochter van Piet, is gewekt en via internet, archieven en bibliotheken vormt zich langzaam een beeld van de man die voor de oorlog al een ondernemer pur sang bleek; die in de crisisjaren voor de oorlog een autobedrijf oprichtte waar hij het dealerschap van Dodge voor wist te verwerven en die alles kon repareren wat maar aan de mechanische automobielen van die tijd kapot kon gaan. 

Dat ondernemerschap legt hij niet af als hij gevangengenomen is. Het blijkt een levensreddende instelling, niet alleen voor hemzelf, maar ook voor zijn medegevangenen. 

En hoe ondergaat zijn familie de oorlogsjaren? Uit de bewaard gebleven brieven van Piets broers en zus, die hij in de gevangenis ontvangt, is uit de eerste hand te lezen hoe de oorlog geleidelijk grip krijgt op hun bestaan. Je proeft de tijdsgeest waarbinnen de veranderingen onder Hitler mogelijk blijken, kortom, hoe het de familie vergaat in het Noord-Hollandse Opmeer, waar zij allen meewerken in het grootgruttersbedrijf van hun vader Arie Klaver. 
Komt er nog wat van Piets jonge autobedrijf terecht, nu hij tijdens de jaren van gevangenschap niet aan het roer kan staan van zijn onderneming? Hoe inspireert hij de mensen die er zijn blijven werken? En wat betekent het voor Piet om bij thuiskomst zijn bedrijf leeggeroofd terug te vinden? 


Zestig jaar na dato komt de schrijfster in het bezit van het archief van haar vader. Daarmee begint haar zoektocht naar haar vaders verleden, dat op tal van momenten verrassende vondsten oplevert. 
Zo blijkt zijn gevangenis in Siegburg nog te bestaan en zelfs in werking te zijn. Ze gaat erheen en bezoekt zijn cel. Ze ontmoet daar een vrouw die haar vader tijdens de oorlog gekend heeft en ze spreekt mensen, waarvan hun ouders deel hadden aan het verhaal, dat ze over haar vader schrijft.


Auteur Jos van der Wedden-Klaver is het tweede kind in de reeks van negen nakomelingen van Piet. Zij is beeldend kunstenaar geworden en woont in Zaltbommel. In het bedrijf van Piet Klaver heeft inmiddels de derde generatie Klavers het stokje overgenomen. (einde citaat)


Gevangen Beeld is via deze website nog te verkrijgen en via Bol.com wellicht nog  tweedehands te bestellen...(einde citaat)






E-mailen
Bellen
Map
Info